Техниката Боуен е динамична система, състояща се от терапия на мускулите и съединителните тъкани, разработена от Том Боуен в Джиилонг, Австралия. Наричат я „хомеопатията на мануалната терапия”. Тя си служи с малки, но премерени движения на тялото стимулиращи го да се самолекува.

Тениката помага в облекчението на много специфични наранявания и на други остри и хронични здравни проблеми. Тя го прави холистично, чрез използването на вътрешните оздравителни механизми на тялото. Практикуващия изпраща сигнали към нервната система в спеифични места (в мускулите, сухожилията, лигаментите или нервите) и тялото прави останалото, отговаряйки своевременно.

Вместо да се фокусира върху отделно оплакване, Техниката Боуен се обръща към цялото тяло, чрез възстановяване баланса посредством вегетативната нервна система, която контролира 80% от телесните функции.

Боуен терапията се състои от нежни движения, изпълнявани с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото. Много важна част от нея са паузите между отделните групи движения, когато невротрансмитерите приемат и предават информацията от изпратените съобщения.

 

 Техниката Боуен работи чрез множество механизми, а именно:

 • Стреч рефлекс: много от движенията се правят в основата, мястото за захващане или тялото на мускулите, където се намират рецепторите информиращи нервната система за степента на напрежение,  удължаване или разтягане на мускулносухожилната тъкан. Тязи рецептори се стимулират при „претъркалящата” част на движението Боуен, което променя дразнението възприемано от нервната система.
 • Фасция: всяко движение Боуен се прави на нивото на повържностната фасция и влияе на взаимодействието между фасцията и нерва, мобилизират мускулът или сухожилието. Фасцията играе главна роля в мускулната координация, правилната стойка и общата структурна и функционална цялост. Всички те се всияят негативно, когато фасцията се втъвърди, контрактира, усуква или дехидратира. Фасцията покрива всички мускули и органи. Чрез работа върху съединително-тъканната фасция ограждаща мускулите и сухожилията, сигналите се предат автоматично към цялото тяло. В следствие на сесии Боуен се наблюдава отпускане на адгезирани тъкани, омекване на цикатрикси, подобряване на стойкат и мобилността.
 • Хармонични вибрации или резонансен модел: движенията Боуен създават вибрационни модели, наподобяващи стунен инструмент. Струните представяват мускулно-сухожилни меридиани наречени Миофасциални меридиани. Те представялява система от взаимосвързани мускули и сухожилия, които започват от глават и свършват на стъпалата на краката. Особено важни в Боуен терапията са паузите между отделните манипулации. Чрез подобен тип настойване, всеки пациент достига до хармоничното състояние, което е характерно само за неговия организъм. Всеки човек е индивидуален и получава точната команда, която отговаря за неговото тяло. След подобен тип настойки, се активира „вътрешни доктор” ,който поема управлението и започва процес на самолечение!

Резултатите могат да бъдат забележителни, дори само от една процедура, тъй като тялото продължава да се самолекува през следващите няколко дни. Често, само няколко процедури са необходими за да се повлияе настоящето състояние.

Техниката Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новородени до дълбока старост, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Резултатите са впечатляващи при бебета и при животни, така че плацебо ефект е невъзможен!

Състояния, които се повлияват

много добре от Боуен терапията:

 • Мускулно-скелетни и ставни проблеми: болки в гърба, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми замръзнало рамо, проблеми с тазобедрените стави и колената, травми от пренапрежение,  навяхване на глезените,  ишиас;
 • Проблеми с вътрешните органи  – бели дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва;
 • Безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми;
 • Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора;
 • Дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми;
 • Алергии и сенна хрема;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Нередовен и болезнен цикъл;
 • Мозъчен и сърдечен удар;
 • Авто-имунни заболявания, алергии;
 • Мигрена и други видове главоболие;
 • Инсулт, Паркинсон, шокови състояния;
 • Неврологични проблеми;

                И още много други…

Ценоразпис на Боуен терапия